Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Yorkshier terrier

2013.10.26

Eredete

A fajtát az észak-angliai Yorkshire-ben tenyésztették ki a 19. században a skótok a textílüzletekben való egerészéshez, mivel egy nagyobb kutya lába alatt könnyen átszaladt az egér, így egy olyan fajtát kellett kitenyészteni, ami kicsi, de ugyanúgy van akaratereje. Több kutyafajtából tenyésztették ki.

Besorolása

FCI által: Fajtacsoport: III. Terrierek Szekció: 4 Toy terrierek munkavizsga nélkül

Viselkedése

A yorkshire terrier mindenhol jól érzi magát, akár lakásban, akár házban is. Nagyon jó jelzőkutya és az ősei tulajdonságai közül a vadászösztönt még máig megőrizte és képes kisebb emlősökre vadászni. Sem emberektől, sem nagy kutyáktól nem tart. A gazdáját nagyon szereti és a családtagjaihoz nagyon ragaszkodik, de az idegenekkel szemben nem barátságos kutya. A macskákkal nincsen barátságban, csak abban az esetben jönnek ki egymással, ha együtt nevelkedtek. A yorkshire terrier vakmerő házörző és néha a fogait is képes használni idegenekkel szemben! Ez egy valódi terrier és hiába kicsi kutya, de erős.

Megjelenése

Hosszú szõrû terrier, a szőrzet nagyon sima és a test két oldalán egyenletesen lelóg. A választék az orrtól a farok végéig terjed.Nagyon tömör (kompakt) és elegáns, egyenes testtartású, jelentõségteljes a kisugárzása. Megjelenése életerõt sugároz, teste arányos. Minden magánál kisebb élőlényt meghajszol.

Fej

Koponya: kicsi és lapos, nem túl kiemelkedõ vagy ívelt.

Arc

Orra nem túl hosszú, orrtükre fekete. Harapás szabályos, tökéletes ollós harapás. A felsõ fogak szorosan illeszkednek az alsóakhoz és derékszöget alkotnak az állkapoccsal. A fogak egyenletesen helyezkednek el az állkapcson. Szemei közepes méretűek, sötétekbarnák, csillogóak, élénk tekintetûek és egyenesen elõre néznek. Nem túl elõreugróak. A szemhéjak sötét színűek. Fülei kisméretűek, V-alakúak, egyenesen állnak,nem túl messze egymástól, rövid és nagyon sötét tan-színű szõrzettel borítottak.

Nyak

Jó hosszúságú.

Test

Tömör (kompakt)                       

Hát

Egyenes

Ágyék

Jól tartott, feszes.

Bordák

Mérsékelten íveltek.

Farok

Korábban általában vágott. Vágott: Közepes hosszúságúra kurtított, sûrû szõrzettel fedett. A szõrzet színe a test többi részéhez képest sötétebb kék, különösen a farokvégen. A hát vonalánál kicsit magasabban hordott.

Vágatlan: Sûrû szõrzettel fedett. A szõrzet színe a test többi részéhez képest sötétebb , különösen a farokvégen. A hát vonalánál kicsit magasabban hordott. Lehetõleg minél egyenesebb. Hosszúsága kiegyensúlyozott összképet ad.

Mellső végtagok

Egyenes tartásúak, arany tan színû szõrzettel fedettek. A szõrzet a végén néhány árnyalattal világosabb, mint a gyökerénél, a tan-szín nem terjedhet a térdízület fölé. Vállak: jól fekvõek.

Hátsó végtagok

Hátulról nézve teljesen egyenesen állnak, a térdek csak mérsékelten fordulnak el. Sûrûn fedettek arany tan színû szõrrel, a szõrzet a végén néhány árnyalattal világosabb, mint a gyökerénél, a tan-színezet nem terjedhet a térdízület fölé.

Mancsok

Kerek formájúak, a körmök sötétbarnák vagy feketék.

 

  img_20130922_110246.jpg

Mozgása

Lendületes; elölrõl és hátulról nézve szimmetrikusan és egyenes vonalon haladó.

Szőrzete

A testen mérsékelten hosszú, tökéletesen egyenes (nem hullámos), fényes, selymes szerkezetű, nem gyapjas. A fejen hosszú, arany tan-színû, mélyebb árnyalatú a fej két oldalán, a gyökerénél és az orron, ahol nagyon hosszú. A fej szõrzetének tan színe semmiképpen nem terjedhet ki a nyakra, a sötét vagy kormos színû szõrzet nem keveredhet a tan-színûvel. Szőre mindennapos gondozást igényel. Színezet: A nyakszirttõl a farok végéig sötét acélkék (nem ezüstös kék) szõrzet borítja a testet, melybe nem keveredhet fakó, bronzszínű vagy sötét árnyalat. A mellkason sûrû, fényes tan-színû szõrzet. A tan-színű szõrzet a gyökerénél sötétebb, mint a szõrszál közepén, a vége felé egyre világosabb. Nem hullatja a szőrzetét.

Várható élettartam: 14 év

Tömege

Kölyök korban általában 100 dkg alatt,felnőtt korban pedig 1,5 kg-tól fejlődnek tovább a kutyák. A testtömegük nem haladhatja meg a 3 kg-ot. Némely országokban 2.5 kg alatt nem engedélyezett a fajta tenyésztése.

Hibák

A fenti leírástól való bármilyen eltérés hibának minõsül és alapos figyelemmel a megfelelõ módon elbírálandó.

Megjegyzés

Kanoknál a két here normális fejlettségű és a herezacskóban helyezkedik el.

 

(saját Yorkienk is van )

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Yorkie 1

(Adrii *-*, 2013.10.27 10:00)

Az utolsó képen az a yorkie a ti kutyátok ?? :)

Re: Yorkie 1

(Oldalszerkesztő, 2013.10.27 10:04)

Igen Adrii ! Az a kutyus Lénáé (gazdi,kiképzőgyakornok) , és imádja ő képzi ki és ígéretes jövő néz eléjük !! Amint már említettem decemberben, ha sikerül jól letenniük a vizsgát akkor kiképző válik a gazdiból és a kutyus is felsőbb szintre lép!
Köszönjük a megtekintést:oldalszerkesztő ! :)

Yorkie

(Heni, 2013.10.26 21:57)

A yorkiet valóban patkányvadászatra tenyésztették??

Re: Yorkie

(Oldalszerkesztő, 2013.10.26 22:01)

Kedves Heni! A válaszom igen , a yorkiet valóban patkányvadászatra tenyésztették ki ! És hosszú szőre miatt a patkányok nehezen tudtak beleharapni a húsába , csak a szőrébe sikerült belekapaszkodniuk !
Köszünjük a megtekintést : Az oldal szerkesztői